Het Montignac dieet was rond 1990 de belangrijkste methodiek om af te vallen. De Fransman Michel Montignac ontwikkelde het dieet wat voor veel mensen een erg succesvolle methode bleek te zijn. Alle diëten die volgden zijn veelal gestoeld op de ideeën van Michel Montignac.
Volgens het Montignac dieet krijg je overgewicht door een combinatie van vet en bepaalde 'slechte' koolhydraten. Het dieet geeft dus ook aan dat je moet kiezen voor goede koolhydraten. Dit klinkt erg gemakkelijk, maar schijn bedriegt.
Fruit eten
Het advies van het Montignac-dieet om veel groente, fruit, peul vruchten en volkoren producten te eten en daarnaast de hoeveelheid verzadigd vet te beperken is erg goed. Dit zal tot gewichtsvermindering leiden. Door deze methode krijg je minder calorieën te eten dan geadviseerd voor een man of vrouw. Dit betekent wel dat je heel veel dingen niet gecombineerd kan eten. Bijvoorbeeld een boterham met kaas of een complete maaltijd met groente, vlees en aardappelen niet mogelijk volgens het principe van Montignac.
Binnen het Montignac dieet draait gaat het niet om het verminderen van calorieën. Michel Montignac geeft vind dat je waarde moet hechten aan de glycemische index van de koolhydraten. De glycemische index zegt wat over de snelheid waarmee koolhydraten in de darmen worden verteerd en als glucose weer in het bloed worden opgenomen. Het dieet van Montignac kent 2 fases.
De eerste fase moet minimaal 3 maanden worden volgehouden om je alvleesklier te laten wennen en stabiliseren aan het eetpatroon. Na fase 1 kan je best eens wat extra eten ook al ben je er nog niet en moet je nog verder afslanken. Fase 1 kent twee soorten maaltijden: de koolhydraat maaltijden en de vet maaltijden.
Als je de tweede fase start ben je op gewicht. Je mag dan weer vetten combineren met alle, volgens Montignac, goede koolhydraten en ook af een zonde begaan. Fase 2 moet je langzaam starten om zo de kans te verkleinen dat je weer aankomt.