BMI BEREKENEN

Krachttraining en gewichtstraining om af te vallen


Krachttraining
Zal ze ziek zijn? Of is ze zoveel afgevallen?
Soms schrik je bij het zien van het plotselinge en radicale gewichtsverlies bij iemand. Als dit het geval is dan kan je ervan op aan dat het verloren gewicht voor de helft is opgeofferd aan spierweefsel.

Gezond en mooi afslanken verkrijg je door voldoende volwaardige en uitgebalanceerde voedingsstoffen en krachttraining.

Om je stofwisseling te versnellen:
 Eet je om de 2 tot 3 uur een kleine maaltijd
 Bouw je met krachttraining vetvrije spiermassa op

En het mooie is: al ben je 80 jaar dan nog is het aan te raden om met krachttraining te beginnen!

Je gewrichten en je botten worden versterkt door krachtige spieren die een positief effect hebben op je botdichtheid. En hoe meer magere spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt in rust.

Overleg eerst met je arts als je kampt met gezondheidsklachten. Maar ga rustig starten en bouw een ritme op van drie maal per week. Om krachttraining effectief te laten zijn dien je steeds zwaardere gewichten te gebruiken. Dus, rustig opbouwen naar eigen vermogen en voer de intensiteit langzaam op. Streef naar een half uur tot driekwartier per keer dat je je oefeningen doet. Zorg voor een goede warming-up en een cooling-down.

Op je rustdag zal je lichaam zich herstellen waardoor je spieren steeds krachtiger worden. Op die dagen wil je stevig gaan wandelen, fietsen, zwemmen als je magerder wilt worden.

Gezond en permanent afslanken is je beloning!


Gewichtstraining
Je ziet je vrienden die wekelijks een paar dagen gaan trainen met de gewichten en de machines in de fitness. Alsook zie je het resultaat van hun harde werk: spierbundels, een gehele verbetering van de lichaamsbouw en een positiever zelfbeeld. Na het zien van de mooie buikspieren en het afgetrainde lichaam weet je het zeker: je zou ook wel eens willen beginnen met krachttraining.

Gewichtstraining voor beginners
Gewichtstraining is een type van krachttraining. Het maakt gebruik van he weerstandsprincipe. Keer op keer dwing je je spieren tot het uiterste te gaan en keer op keer passen de spieren zich aan.

Deze tips zijn zeker nuttig voor beginners:

- Leer de juiste techniek aan
De beste resultaten behaal je indien je de juiste techniek toepast. De oefeningen correct uitvoeren is dus van essentieel belang. Indien je niet zeker weet hoe en wat, vraag het dan aan iemand met kennis van zaken. Ook op internet is gedetailleerde uitleg te vinden. Let wel op dat je dan ook betrouwbare bronnen raadpleegt.

- Hoe zwaar moeten mijn gewichten zijn?
Onderzoek toont aan dat een drie van ongeveer 12 herhalingen met het juiste gewicht het beste is. Je probeert dus met een bepaalt gewicht een oefening 12 keer uit te voeren. Dan pauzeer je even en doe je het wederom 12 keer. Na een nieuwe pauze doe je het nogmaals. Indien je de 36 oefeningen probleemloos hebt uitgeoefend, dan is het tijd voor zwaardere gewichten. et is tijd om de weerstand te verhogen en de spieren te laten adapteren aan zwaardere gewichten. Indien je halfweg de oefening moet stoppen omdat je totaal uitgeput bent, dan is het tijd om iets lichtere gewichten te nemen.

- Start langzaam.
Beginners kunnen vaak nog geen gewichten van tientallen kilo’s heffen. Geen probleem! Zodra je spieren, pezen en ligamenten wennen aan de gewichtstraining, kan het zijn dat je wel eens verbaasd zou kunnen staan over de vooruitgang die je boekt.

- Neem de tijd om te rusten.
Om je spieren de tijd te gunnen om te herstellen, is het best om de spieren een dag rust te geven na een gewichtstraining. Het is bijvoorbeeld niet aangeraden om een dinsdag en een woensdag de benen te trainen. Je spieren hebben rust nodig om de aangebrachte schade van de training te herstellen. Ze hebben tijd nodig om groter te worden … Voor de meeste mensen zijn korte gewichtstrainingen (3 maal per week een klein uurtje) meer dan voldoende. Na een periode van 6 tot 8 weken zullen de resultaten al zichtbaar zijn. Volhouden is de boodschap.