Gezond eten is een kwestie van verstandig kiezen. In feite is het een levensstijl, die ook door u kan worden aangenomen. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat het wel 'leuk' moet blijven, het 'verstandig eten' moet geen obsessie worden. De volgende punten zijn hierbij van groot belang:
• Verander uw huidige eetgewoonten langzaam. Uw lichaam kan zich dan goed aanpassen.
• Eet langzaam, kauw goed op elke hap en geniet van uw eten. Het duurt gemiddeld 20 minuten voor uw maag het signaal 'vol' aan de hersenen geeft, dus snelle eters eten meestal te veel.
• Eet weinig, maar vaker en voorkom te zware maaltijden; die zullen uw spijsverteringssysteem ontregelen.
De vetten die u eet kunnen geheel worden omgezet in lichaamsvet. Het beheersen van verzadigde vetten (vetten die niet vloeibaar zijn op kamertemperatuur) is daarom net zo belangrijk als het terugbrengen van het aantal calorieën dat u opneemt. Vervang vet door vetarm voedsel.
• Eet dagelijks voldoende fruit en groenten (5 porties) om vitaminen, mineralen, sporenelementen en voedingsvezels op te nemen.
• Beperk voedsel waar u dol op bent, maar laat niet alles staan.
• Stop met snoepen, neem dan een verstandige snack!
• Uw lichaam is uw kostbaarste bezit, ga er dan ook verantwoordelijk mee om. Overweeg voedingssupplementen om zeker te zijn dat u de essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.
Drink dagelijks minstens 2 liter water. Dit zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen en houdt het vochtgehalte in uw lichaam op peil. Ideaal is 's ochtends nadat u opstaat een liter te drinken, hiermee wordt het verlies van de afgelopen nacht weer aangevuld.
• Verdun vruchtensappen voor de helft met water.
• Drink een groot glas water een half uur voor een maaltijd. Hierdoor zult u niet snel teveel eten.
• Vermijd laag calorische dranken die kunstmatig zijn gezoet.
• Neem maximaal 2 kopjes thee of koffie per dag.
• Drink zo weinig mogelijk alcohol.
Verdere informatie over gezonde voeding vindt u in de volgende artikelen:
Schijf van vijf
Koolhydraten
Vezels
Aantal calorieën in fruit
Kiwi's
Tomaten
Broccoli
Peulvruchten
Spinazie